• Vic

Cum eviti risipa de material?

Adesea vad "meseriasi" care pur si simplu batjocoresc materia prima - in special cand aceasta este platita separat de catre client, in loc sa gandeasca intreg proiectul ca al sau, cum sa-l execute mai inteligent, cu calitate sporita si cu costuri cat mai mici.


In acest articol iti voi arata ce unealta "secreta" folosim noi.Nu este fizica cuantica, ci un simplu site:


https://www.cutlistoptimizer.com/

... site care face exact ce promite: Genereaza modele de taiere optimizate, pe baza foilor de stoc disponibile, cuibarind piesele necesare.


Cum se foloseste?


Sa presupunem ca avem de construit un dulap metalic pentru vestiar unde vom folosi ca materie prima, printre altele, 2 coli de tabla de 2000x1000mm, din care trebuie sa taiem 16 piese cu dimensiunile:

  1. 2 piese cu dimensiunile: 1600x500mm

  2. 2 piese cu dimensiunile: 1600x400mm

  3. 4 piese cu dimensiunile: 400x500mm

  4. 8 piese cu dimensiunile: 400x50mm


In panoul din partea stanga observam cuibarite 3 meniuri:

Stock sheets (foi): unde introducem Lungimea (Lenght), Latimea (Width) si Numarul colilor de tabla, cantitatea acestora (Qty) - in cazul nostru 2000, 1000 si 2.

Panels (panouri): unde introducem dimensiunile si numarul pieselor, descrise mai sus la punctele 1, 2, 3 si 4.

Options (optiuni): de un putem selecta grosimea obiectului de taiere (a discului pentu flex spre exemplu), numele panourilor (le puteti denumi daca activati aceasta optiune), sa folositi doar 1 coala din stoc, sa tina cont de material (aici va trebui sa iti definesti materialele), canturi, s.a.m.d.
Dupa ce suntem multumiti de datele introduse actionam butonul Calculate, si Voilà rezultatul:

Observam ca aceasta mica si minunata unealta ne-a calculat solutia optima de taiere, enumerand in partea dreapta fiecare taietura ce trebuie facuta in ordine (mergand cu mouse-ul peste text, taietura se va evidenta pe grafic).

In partea dreapta-sus avem 2 optiuni de export al graficului, precum in format PDF ori imagine.


Concluzii


Unealta (site-ul) contine multe alte optiuni pe care nu le voi dezbate aici, ci te voi lasa sa le descoperi singur, precum activare/dezactivare culori, activare/dezactivare masuratori, marimea fontului, salvare proiect (daca esti logat cu un cont), iar pe cat de utila este are si un mare avantaj - este si gratuita la un numar limitat de calcule/zi.


Asa ca inainte de a te apuca de un proiect, munceste de 10 ori si gandeste o data, sau era invers?


Te salut!


#lucracucap

79 afișări0 comentarii